Teplý šalát s hubami

tento recept pridal(a) Rika na www.dobroty.sk

Prísady

400 až 500g zmesi ľadového šalátu
100 anglickej slaniny
250 g šampiňónov
2 PL olivového oleje
2 PL nasekanej petržlenovej vňate
1-2 rožky alebo malú bagetu na krutóny
2 PL slnečnicového oleja
soľ
mleté čierné korenie
4 vajcia

Na zálievku:
1 ČL francúzskej horčice
šťava z polovice citróna
3 PL olivového oleja
1 stručik cesnaku


Príprava

1. Šalátové listy umyjeme pod tečúcou vodou a v sitku ich necháme dobre odvkapkať. Potrhané na menšie kúsky preložíme do misy. Slaninu pokrájame na menšie kúsky a na suchej panvičke pri nízkej teplote opečieme dochrumkava.

2. Šampiňóny očistíme papierovou utierkou (neumývame!). Poškodené časti odstránime a huby pokrájame na štvrtinky. Vo veľkej panvici na horúcom oleji 10 minút opekáme. Asi minútu pred koncom opekania pridáme rozdrevený cesnak. Huby dochutíme soľou a korením, primiešame nesekanú petržlenovú vňať a pridáme k šalátu do misy. Premiešame a posypeme opečenou slaninou.

3. Pečivo pokrájame na malé kocky. V panvici rozpálime slnečnicový olej a dochrumkava v ňom opečieme krutóny. V menšej miske vyšľaháme citrónovú šťavu s horčicou, rozotretým cesnakom, korením, so soľou a s olejom. Touto zálievkou prelejeme šalát, zľahka premiešame a necháme asi 10 minút odstáť.

4. Medzitým si pripravíme stratené vajcia: do vriacej vody necháme po jednom skĺznuť vyklepnuté vajcia a 3 až 4 minúty ich povaríme. Pred podávaním šalát posypeme opečenými krutónmi a na každý tanier pidáme stratené vajce.