Chladená čokoládová pena

tento recept pridal(a) Rika na www.dobroty.sk

Prísady

Pre 6 osôb:
200 g kvalitnej čokolády na varenie
2 PL brandy
3 bielky
50 g krupicového cukru
100 ml smotany na šľahanie


Príprava

1. 50 g čokolády nastrúhame a odložíme na neskôr. Zvyšok polámeme na menšie kúsky a pomaly rozpustíme v miske nad parou. Keď je čokoláda tekutá, hrniec stiahneme z ohňa. Misku necháme nad parou a do čokolády postupne vmiešame brandy.

2. Bielky so štipkou soli vyšľahame dotuha. Postupne prisýpame cukor a šľaháme, kým nezískame lesklý a tuhý sneh. V ďalšej miske vyšľahame šľahačkovú smotanu. Misku s rozpustenou čokoládou vyberieme z vodného kúpeľa a primiešame do nej lyžicu snehovej hmoty, aby čokoláda mierne povolila. Potom ju prelejeme do misky so snehom a zľahka premiešame. Opatrne vmiešame šlahačku a dve tretiny nastrúhanej čokolády.

3. Zmes rozdelíme do mištičiek a aspoň dve hodiny necháme v chladničke. Pred podávaním posypeme zvyšnou nastrúhanou čokoládou. Môžeme podávať s chrumkavými sušienkami alebo s čokoládovými bonbónmi.