8 jahňacích kotliet
3 PL oleja
1 PL medu
šťava z polky citrónu
soľ
čerstvý alebo sušený rozmarín
2 PL masla
2 šalotky nakrájané na pásiky (alebo menšia cibuľa)
12-16 sliviek rozpolených a vykôstkovaných
1 ČL hnedého cukru
1 kúsok škorice
6 klinčekov
100-150 ml bieleho vína
1. Kotlety umyjeme, zbavíme tuku a okraje narežeme. Mierne ich naklepeme a potrieme zmesou z medu, 2 PL oleja, citrónovej šťavy a rozmarínu. Prikryjeme a necháme najmenej hodinu marinovať.
2. Na panvici rozpálime zbytok oleja, kotletky osolíme a upečieme z oboch strán, každú stranu asi 7-10 minút, až je mäso prepečené a povrch upečený dozlata. Mäkké mäso vyberieme, prikryjeme alobalom a necháme bokom.
3. Do výpeku vložíme maslo, prisypeme cibuľu a dusíme do sklovita, trvá to asi 2 minúty. Pridáme slivky, škoricu, posypeme ich cukrom a korením a pár minút opekáme, až sa rozpustí cukor. Podlejeme vínom a všetko ešte niekoľko minút prehrievame, šťava medzitým krásne zhustne.
Podávame s dusenou rýžou.