Zapekaný karfiol so zeleným hráškom

tento recept pridal(a) zuzka na www.dobroty.sk

Prísady

1 stredne veľký karfiol
100 g hrášku
soľ
k omáčke:
30 g masla
30 g múky
soľ
2 žĺtky
sneh z bielkov
3 dl mlieka
20 g syra

na misky 20 g masla a 1 PL strúhanky


Príprava

1. Očistený a na ružičky rozobraný karfiol vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme do mäkka. Čerstvý hrášok povaríme osobitne. Ak použijeme sterilizovaný hrášok, scedíme z neho nálev.
2. Na omáčku speníme na masle múku. Zriedime čerstvým mliekom a povaríme do zahustenia. Do vychladnutej omáčky zamiešame žĺtky, sneh z bielkov, uvarený karfiol a hrášok a podľa chuti osolíme.
3. 4 malé misky z jenského skla alebo jednu väčšiu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou. Naplníme kašovinou, povrch posypeme strúhaným syrom a pečieme v horúcej rúre na plechu posypanom soľou. Keď potvch sčervená, pokvapkáme vlažným maslom a podávame so zemiakovou kašou.