2 mladé kaleráby
1 menšia cibuľa
2 PL masla
1 liter kuracieho vývaru (môže byť aj z kocky)
mleté biele korenie
2 PL nasekanej zelerovej vňate
Na knedličky:
200 g mletého mäsa
1 vajce
1 PL petržlenovej vňate
štipka strúhanej citrónovej kôry
štipka muškátového orieška
soľ
mleté biele korenie
strúhanka na zahustenie
1. Očistený kaleráb pokrájame na kocky, cibuľu nadrobno.
2. V hrnci rozohrejeme maslo a opražíme na ňom cibuľu do sklovita. Pridáme asi 2/3 kalerábu. Orestujeme ho a zalejeme vývarom. Polievku pomaly varíme 10-15 minút.
3. V miske premiešame mleté mäso, vajíčko, petržlenovú vňať a citrónovú kôru. Zmes osolíme, okoreníme, zahustíme strúhankou a urobíme z nej knedličky, ktoré uvaríme vo vriacej vode. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové.
4. Polievku rozmixujeme a opäť privedieme do varu. Dochutíme ju soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Pridáme zvyšný kaleráb a krátko povaríme. Napokon do nej pridáme knedličky a zelerovú vňať.