8 vajec
2 hlávkové šaláty
1 zväzok reďkoviek
100 g šunky alebo šunkovej salámy
1 biely jogurt alebo také isté množstvo tatárskej omáčky
4 uvarené zemiaky
4 sterilizované uhorky
1 vajce na ozdobu
soľ
citrónová šťava
1. Vajcia uvaríme natvrdo, ochladíme, olúpeme a pokrájame. Jedno vajce si necháme na ozdobu. Pridáme jeden, na rezančeky pokrájaný hlávkový šalát, nastrúhané reďkovky, posekanú šunku, na kocky pokrájané zemiaky a uhorky.
2. Všetko ľahko premiešame, spojíme jogurtom alebo tatárskou omáčkou, dochutíme soľou a citrónovou šťavou a necháme chvíľu odležať v chlade.
3. Potom šalát dáme do misy, ozdobíme lístkami hlávkového šalátu, pokrájaným vajcom a kúskom šunky. Môžeme pridať kúsok syra, pár reďkoviek, posekanú petržlenovú vňať a pod.
4. Vajíčkový šalát môžeme doplniť pohárikom naložených húb, sterilizovanými kapiami, troškou chrenu, strúhaným syrom, zavareným zelerom a namiesto tatárskej omáčky môžeme použiť majonézu alebo smotanu.