1 mladý bažant (1kg)
2 PL zmäknutého masla
1 ČL soli
½ ČL mletého čierneho korenia
2 PL oleja
1 PL ríbezľového rôsolu
1/8 l portského vína
1 PL sójovej omáčky
¼ l smotany na varenie
1 ČL škrobovej múčky
1 zväzok nasekanej petržlenovej vňate
1. Bažanta umyjeme a osušíme. Kožu nad prsiami uvoľníme a mäso potrieme maslom.
2. Kožu potrieme zmesou soli a korenia. Bažanta zviažeme (stehná a krídla). V pekáči zohrejeme olej a bažanta na ňom opečieme.
3. Rôsol, víno a sójovú omáčku zmiešame a prevaríme, bažanta polejeme, prikryjeme a vložíme do rúry (pečieme asi 50 minút, 200°C).
4. Upečené mäso vyberieme a držíme v teple. V smotane rozmiešame škrobovú múčku, spojíme ju s výpekom a prevaríme. Omáčku dochutíme.
5. Bažanta naporciujeme, posypeme petržlenovou vňaťou, prelejeme omáčkou a podávame so zemiakovým pyré.
Vhodné prílohy môžu byť: dusená červená kapusta, jablkové pyré alebo dusené jablká.