200 ml namočených hrozienok
80 ml sekaných vlašských orechov
šťava z 1 veľkého pomaranča
100 ml cukru
130 ml mäkkého masla
180 ml kyslej smotany
2 vajcia
500 ml polohrubej múky
1 kypriaci prášok
tuk a strúhanka na formu
Poleva:
šťava z 3 veľkých pomarančov
120 ml cukru
podľa chuti rum (cca 0,5 dl)
1. Polovicu hrozienok nasekáme, polovicu necháme v celku a zmiešame s orechami a s pomarančovou šťavou.
2. Vymiešame maslo, vajcia, cukor, pridáme smotanu, hrozienkovo-orechovú zmes a po častiach primiešame múku s práškom do pečiva.
3. Bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme strúhankou a nalejeme do nej cesto. Pečieme asi 45 minút v stredne vyhriatej rúre.
4. Počas pečenia uvaríme pomarančovú šťavu a cukor na sladký sirup a prilejeme rum.
5. Upečenú, ešte teplú bábovku vo forme zalejeme polevou. Po vsiaknutí necháme vychladnúť vo forme a potom vyklopíme. Krájame na rezy a zdobíme nesladenou šľahačkou.