4 bifteky po 150 g
250 g cibule
4 PL oleja
soľ
korenia
2 PL masla
1. Očistenú cibuľu nakrájame na plátky. Rýchlo ju opečieme na 2 lyžiciach rozpáleného oleja, za stáleho rýchleho miešania. Keď už má zlatohnedú farbu, vyberieme ju na tanier.
2. Zvyšný olej rozpálime na panvici. Vložíme naň bifteky a prudko ich opečieme. Bifteky často obraciame. Po 2 minútach, keď sú bifteky pekne opečené, znížime teplotu.
3. Hotové bifteky posolíme a okoreníme. Položíme na ne maslové hoblinky a servírujeme na zohriatych tanieroch.
4. Do zlatista opečenú cibuľu vložíme späť na panvicu a vmiešame do výpeku. Dochutíme korením a soľou.
Vhodná príloha:
Chrumkavý šalát z čerstvých uhoriek v marináde s jemne nakrájaným kôprom a zemiaky omastené maslom, posypané petržlenovou vňaťou.
Rady:
Bifteky porciujeme zo sviečkovice. Mäso jeden alebo dva dni dopredu pokrájajte na aspoň 2 cm hrubé (klasický biftek však môže byť vysoký až 4 cm), okoreňte, natrite olejom a dajte odležať v chladničke. Tak budú bifteky ešte krehkejšie.