Jablkový páj

tento recept pridal(a) katka na www.dobroty.sk

Prísady

Cesto:
500 g múky (250 g hladkej a 25o g polohrubej)
30 g práškového cukru
200 g studeného masla
1 PL octu
soľ

Plnka:
1,5 kg jabĺk
100 g kryštálového cukru
50 g hnedého cukru
30 g hladkej múky
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
muškátový oriešok
2 PL mlieka
práškový cukor na posypanie


Príprava

1. Maslo pokrájame na kocky, múku preosejeme. Zmiešame s práškovým cukrom, štipkou soli, lyžicou octu a 10 PL studenej vody. Vymiesime tuhšie cesto, z ktorého vytvarujeme guľu, cesto rozkrojíme na poli, zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny dáme do chladničky.
2. Vo veľkej mise zmiešame kryštálový a hnedý cukor, múku, a štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, citrónovú šťavu a kôru. Jablká rozštvrtíme, olúpeme a zbavíme jadrovníkov. Očistené jablká nakrájame na tenké plátky, ktoré zmiešame s ostatnými prísadami v mise.
3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta 2 placky s priemerom asi 30 cm. Maslom vymazanú koláčovú formu s priemerom 25 cm vyložíme jedným cestom, pričom prstami vytvarujeme zvýšený okraj. Navrstvíme jablkovú plnku, ktorú pomocou stierky uhladíme. Elektrickú rúru vyhrejeme na 190 stupňov, teplovzdušnú na 170 stupňov.
4. Druhú placku cesta pokrájame na 2 cm široké pruhy, ktoré na spôsob mriežky poukladáme na jablkovú plnku . Okraje zľahka pritlačíme. Mriežku potrieme mliekom a posypeme trochu cukru.
5. Vložíme do vyhriatej rúry a na druhej mriežke zdola pečieme asi 70 min. Ak povrch koláča príliš rýchlo hnedne, zakryjeme alobalom.
6. Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť a posypeme pr. cukrom.