Predpis na ½ l omáčky:
1 kg paradajok
1 cibuľa
1 malá mrkva
strúčik cesnaku
30 g slaniny (môžme nahradiť maslom)
¼ mäsového vývaru
zväzok byliniek /(8 stoniek petržlenovej vňati, 1 bobkový list, 1 vetvička tymianu)
soľ
mleté čierne korenie
štipka cukru
1. Z paradajok vykrojíme tvrdé miesta, obaríme ich vriacou vodou, ošúpeme, rozštvrtíme a zbavíme semiačok.
2. Ošúpanú cibuľu, cesnak, mrkvu a slaninu pokrájame nadrobno. Slaninu necháme vyškvariť, pridáme nakrájanú zeleninu a za stáleho miešania podusíme do zlatohneda.
3. Pridáme paradajky, vývar a bylinky, 25 minút povaríme. Bylinky vytlačíme a zahodíme. Vlažnú omáčku prepasírujeme alebo rozmixujeme. Paradajkovú omáčku pomaly zohrejeme, osolíme a okoreníme, dochutíme cukrom.