Zabíjačková pečienka s opekanými novými zemiakmi

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) zuzka
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

1 kg bravčového mäsa (stehno, krkovička alebo lopatka)
2 stredné cibuľa
3-4 hlávky cesnaku
1 ČL majoránky
1 ČL drvenej rasce
1/2 ČL mletého čierneho korenia
2 ČL mletej červenej papriky
soľ podľa chuti
bravčová masť - 3-4 kopcovité polievkové lyžice
2 dl svetlého piva


Príprava

1. Pripravené mäso nakrájame na hrubšie pláty (1-2 cm), na dno pekáča rozotrieme masť na to poukladáme jednu na krúžky nakrájanú cibuľu a rozložíme mäso. Koreninami posypeme mäso a osolíme.

2. Hlávky cesnaku opatrne očistíme od vonkajších šupiek, tak aby hlávky ešte držali spolu, krížom ich prekrojíme na 2 polovice. Polovičky cesnakových hlavičiek poukladáme medzi mäsové pláty. Vrch posypeme krúžkami z druhej cibule.

3. Mäso podlejeme pivom. Pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Keď je mäso skoro hotové (asi po jednej hodine), odstránime alobal a mäso ešte dopekáme asi 30 minút do červena.

4. Medzitým dôkladne umyjeme nové zemiaky (kefkou alebo drsnejšou hubkou), pokrájame na kúsky, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olejom, osolíme a posypeme sušenými bylinkami a koreninami podľa chuti (napr. provensálske bylinky, kvety levandule, rozmarín, tymián, bazalka,..... môžeme použiť aj ľubovoľnú hotovú koreniacu zmes na pečené zemiaky). Pripravené zemiaky vložíme rúry a upečieme do chrumkava.

Upečené mäso podávame so zemiakmi a s uhorkovým alebo iným zeleninovým šalátom.

TYP: ak máte teplovzdušnú rúru, mäso aj zemiaky môžete upiecť naraz.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Plnka ako príloha k pečenej hydine
Čerešňová torta z krehkého cesta
Koložvárska kapusta
Hliva na víne
Banánový Bebe zákusok nepečený
Bylinkové minibagety
Chrumkavá sviečkovica
Karamelové veterníky
Syrová torta - Cheesecake
Zapekané plnené paradajky s kuracími prsiami