Kysnutý makový závin

Čas prípravy Zložitosť Cena
  120 minút
tento recept pridal(a) tina8
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

25 až 30 dkg hladkej múky
11 dkg masla
2 dkg droždia
2 vajcia
mlieko
2 dkg práškového cukru
citrónová kôra
1/4 l maku


Príprava

1. Maslo a cukor vymiešame s jedným vajcom a jedným žĺtkom a troškou citrónovej kôry. Potom pridáme droždie vykysnuté v 4 PL mlieka osladeného kockou cukru.

2. Primiešame múku, štipku soli a menší hrnček vlažného mlieka, aby bolo cesto vláčne. Dobre vypracujeme a necháme asi pol hodinu kysnúť.

3. Medzitým zomelieme mak, pridáme k nemu vlažné mlieko, vymiešame a pridáme ešte žĺtok, citrónovú kôru, 2 kusy rozdrvených klinčekov, trošku škorice, 2 lyžice rozpusteného masla a cukor podľa chuti.

4. Vykysnuté cesto na tenko rozvaľkáme na múkou posypanej väčšej utierke, potrieme makovou plnkou a stočíme do závinu. Preložíme na pripravený plech a necháme ešte 15 minúť kysnúť.

5. Závin potrieme rozpusteným maslom, posypeme mandľami a pečieme asi 45 minút vo vyhriatej rúre na 180 - 200 stupňov.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Jablkový páj
Mäso v pikantnom páci
Znojemský guláš I.
Krémová špargľová polievka "extra"
Bábovka bez vajec a bez mlieka
Rezne v zemiakovom cestíčku
Bažant pečený na portskom
Marhuľové rezy
Zapekané zemiaky so zeleninou a so syrom
Slaná syrová torta