Kapusta s mäsom a la Iva

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a) iva.g1
priemerné hodnotenie receptu

Prísady

1½ kg bravčového bôčika
1 kg kyslej kapusty zo sáčku, alebo z konzervy
2 kg zemiakov
1 ks mrkvy
1 celá cibuľa
2 zúbky cesnaku
1 ks čerstvej paradajky
vegeta
grilovacie korenie
sójová omáčka polosladká
mletá červená sladká paprika
sušená petržlenová vňať
sušená zelenina
rasca
soľ
kryštáľový cukor
125 g čerstvého masla, alebo Ramy
olivový olej
kuchta
hrniec na kapustu, alebo wok panvicu menšiu s pokrievkou (vo woku sa skôr uvarí)


Príprava

1. Mäso umyjeme a narežeme na hrubšie plátky a necháme ho pripravené v myse.
2. Pripravíme cibuľu, 2 zúbky cesnaku, sójovú omáčku, vegetu, grilovacie korenie,mletú červenú sladkú papriku, sušenú petržlenovú vňať, sušenú zeleninu, rascu, sójovú omáčku polosladkú,1 ks čerstvej paradajky, soľ a olivový olej. Do kuchty nalejeme trochu olivového oleja, dáme narezanú cibuľu na hrubšie kúsky a cesnak a necháme ich speniť do sklovita, potom pridáme bôčik narezaný na hrubšie plátky, osolíme ho a necháme dusiť v odkrytej kuchte. Pomaly pridávame vegetu, grilovacie korenie, mletú červenú sladkú papriku, sušenú petržlenovu vňať, sušenú zeleninu, rascu, trochu sójovej omáčky polosladkej, 1 ks čerstvej paradajky, ktorú porežeme na kúsky a dobre premiešame. Zalejeme vodou len aby skoro zakrylo mäso, lebo mäso pustí ešte šťavu. Zakryjeme kuchtu a necháme dusiť asi tak 15 až 20 minút.
3. Medzitým umyjeme kyslú kapustu 1 až 2 krát, podľa chuti, či chcete menej kyslú, alebo viac. Do hrnca, alebo do woku dáme olivový olej, iba trochu, necháme ho zohriať, nastrúhame 1 ks mrkvy na drobno jednu polovicu a druhú na hrubšie kúsky, potom mrkvu nasypeme do hrnca, alebo woku (pozor na prskanie oleja), necháme mrkvu trošku predinstovať a tak vložíme do hrnca, alebo woku kyslú umytú kapustu.
4. Pridáme soľ, grilovacie korenie a trochu vegety, sušenú petržlenovú vňať a zalejeme trochou vodoy. Prikryjeme pokrievkou a sem-tam premiešame, až sa celkom udinstuje do mäkka. Pred koncom nasypeme do kapusty kryštálový cukor podľa chuti (či máte radi sladšiu, alebo kyslú), ale má mať chuť sladkokyslú, vtedy je dobrá.
5. Zemiaky, ošúpeme, pokrájame na drobné kocky a dáme ich variť do hrnca s vodou. Osolíme ich, pridáme
rascu a sušenú petržlenovú vňať. Ak sú zemiaky uvarené precedíme a pretlačíme ich, potom pridáme maslo, alebo Ramu a dobre premiešame. Potom pripravíme taniere a všetko pekne naservírujeme.
Prajem dobrú chuť!




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Vyprážané kuracie kúsky so sladkokyslou omáčkou
Mrkvová polievka
Koláč z kyslého mlieka
Pečená kačka s pomarančom a zázvorovou cibuľou
Smotanová torta – malá
Krevety s pálivou omáčkou
Fazuľová polievka s klobásou
Jablkový páj
Nepečená jablková torta
Domáca mäsová paštéta