Jablkový páj

Čas prípravy Zložitosť Cena
  90 minút
tento recept pridal(a) katka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Cesto:
500 g múky (250 g hladkej a 25o g polohrubej)
30 g práškového cukru
200 g studeného masla
1 PL octu
soľ

Plnka:
1,5 kg jabĺk
100 g kryštálového cukru
50 g hnedého cukru
30 g hladkej múky
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
muškátový oriešok
2 PL mlieka
práškový cukor na posypanie


Príprava

1. Maslo pokrájame na kocky, múku preosejeme. Zmiešame s práškovým cukrom, štipkou soli, lyžicou octu a 10 PL studenej vody. Vymiesime tuhšie cesto, z ktorého vytvarujeme guľu, cesto rozkrojíme na poli, zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny dáme do chladničky.
2. Vo veľkej mise zmiešame kryštálový a hnedý cukor, múku, a štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, citrónovú šťavu a kôru. Jablká rozštvrtíme, olúpeme a zbavíme jadrovníkov. Očistené jablká nakrájame na tenké plátky, ktoré zmiešame s ostatnými prísadami v mise.
3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta 2 placky s priemerom asi 30 cm. Maslom vymazanú koláčovú formu s priemerom 25 cm vyložíme jedným cestom, pričom prstami vytvarujeme zvýšený okraj. Navrstvíme jablkovú plnku, ktorú pomocou stierky uhladíme. Elektrickú rúru vyhrejeme na 190 stupňov, teplovzdušnú na 170 stupňov.
4. Druhú placku cesta pokrájame na 2 cm široké pruhy, ktoré na spôsob mriežky poukladáme na jablkovú plnku . Okraje zľahka pritlačíme. Mriežku potrieme mliekom a posypeme trochu cukru.
5. Vložíme do vyhriatej rúry a na druhej mriežke zdola pečieme asi 70 min. Ak povrch koláča príliš rýchlo hnedne, zakryjeme alobalom.
6. Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme mierne vychladnúť a posypeme pr. cukrom.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Roláda s kávovým krémom
Červená šošovica s klobásovými čipsami
Plnený hermelín (2 verzie)
Mäsové guľky v paradajkovo-pomarančovom ragu
Hruškový závin so slivkami
Carbonara – talianske cestoviny
Čokoládový tart so slaným karamelom
Mrkvová ntierka s chrenom
Ruské vajce
Šťaveľový prívarok (šóška)