Dulový džem

Čas prípravy Zložitosť Cena
  60 minút
tento recept pridal(a) diana
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

Rozpočet na 8 fliaš (po 450g)
2,5 kg zrelých dúl
1,5 kg želírovacieho cukru


Príprava

1. Dule oškrabeme kefkou, umyjeme a v utierke dobre ošúchame, aby sa zbavili chĺpkov. Zvyšky kvetu vykrojíme.
2. Ovocie vložíme do hrnca a do polovice výšky zalejeme vodou. Pri miernej teplote 30 minút povaríme. V tlakovom hrnci postačí 10 minút v pare na sieťovej vložke.
3. Povarené dule necháme v šťave vychladnúť, potom ich ošúpeme, rozštvrtíme a zbavíme jaderníkov. Čistú dužinu prepasírujeme alebo rozmixujeme. Do ¼ l dulovej šťavy vmiešame želírovací cukor a keď sa rozpustí, pridáme ovocné pyré.
4. Ovocnú masu prevaríme a za stáleho miešania minútu povaríme. Vriaci džem naplníme do dobre umytých fliaš.
5. Fľaše uzavrieme vyvareným viečkom hneď, alebo počkáme, kým sa na džeme vytvorí hrubšia kožka a prikryjeme ju kolieskom celofánu, namočeným v rume. Hrdlo fľaše prikryjeme dvojitým celofánom, ktorého jednu stranu sme namočili vo vode.

Rada: Predtým, než džem prevaríte, vmiešajte doň pohárik rumu.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Lahôdkový šalát so špargľou
Kysnutý makový závin
Pomarančový likér
Stredomorský zemiakový šalát so žltým melónom
Bravčové stehno na belehradský spôsob
Žemličky s hrozienkami
Vyprážané tofu s bielym jogurtom
Knedle kysnuté
Mexický šalát
Fazuľová polievka s klobásou