Americká kokosová bábovka s rumom a rumovou polevou

Čas prípravy Zložitosť Cena
  150 minút
tento recept pridal(a) bazalka
priemerné hodnotenie receptu
zatiaľ nehodnotené | ohodnoť!

Prísady

280 g mäkkého masla
3 hrnčeky (hrnček 250ml) polohrubej múky
1 hrnček hrozienok
3/4 hrnčeka tmavého rumu
1 KL soli
1/2 ČL prášku do pečiva
2 3/4 hrnčeka + 2 PL hnedého cukru
6 veľkých vajec
vanilkový cukor
3/4 hrnčeka + 2 PL šľahačkovej smotany
1 hrnček sladených kokosových lupienok (strúhaný kokos)
1 hrnček cukru


Príprava

1. Rúru dáme predhriať na 165°C. Vymastíme 3litrovú formu na bábovku a vysypeme ju múkou. Namočíme hrozienka do 1/2 hrnčeka rumu.

2. Zmiešame soľ, prášok do pečiva, vanilkový cukor a múku. Vymiešame maslo s hnedým cukrom. Postupne vmiešame vajcia. Pomaly vmiešame 1/3 múky a 3/4 hrnčeka šľahačky. Vmiešame hrozienka s rumom a kokos. Cesto nalejeme do pripravenej formy.

3 Pečieme tak dlho, až vpichnutá špajdla je po vytiahnutí čistá, asi 1 hodinu a 55min. Necháme vychladnúť asi 20min., potom bábovku z formy vyklopíme na mriežku a necháme ju úplne vychladnúť.

4. Medzitým v malej rajnici pri strednej teplote zohrejeme kryštálový cukor so 4 PL vody. Sem tam jemne zamiešame, až sa cukor rozpustí a sirup je čiry. Potom sirup varíme bez miešania, až začne vrieť. Steny rajnici stierame vo vode navlhčeným štetcom, aby sa tam netvorili kryštáliky cukru. Varíme do medovej farby. Zoberieme z ohňa a zamiešame zbytok rumu a 2 PL šľahačky. Polevu necháme vychladnúť a zhustnúť za stáleho miešania. Hotovú polevou nalejeme na bábovku.




Možno Vás zaujmú ďalšie recepty:

Krevety s pálivou omáčkou
Krabia nátierka II.
Bylinkové minibagety
Vyprážané kurča a la Iva
Králik na šampiňónoch
Rýchly jablkový koláč
Hamburské stehno
Šťaveľový prívarok (šóška)
Ľadový šalát so schwarzvaldskou šunkou
Pikantná nátierka